O viata sanatoasa

Cum sa ma protejez de canicula

Meteorologii au anuntat ca vor urma cateva zile de foc. Dupa o iarna si o primavara ca cele trecute era nevoie de un pic de caldura, insa clima africana nu-i place nimanui, mai ales varstnicilor, invalizilor, copiilor mici, sportivilor, celor care lucreaza in soare sau celor care sufera de boli cronice respiratorii, hipertensiune si probleme cardiovasculare.

Echipa eCumSa iti da cateva sfaturi despre cum sa te protejezi de canicula pe care ar trebui sa le urmezi pentru a nu-ti pune sanatatea in pericol:

  1. Bea cel putin doi litri de apa pe zi, la o temperatura nu prea scazuta, pentru a recupera lichidele si sarurile minerale importante pentru organism. Evita cofeina, alcoolul, bauturile dulci si pe cele carbogazoase. Persoanele in varsta trebuie sa fie atente deoarece odata cu avansarea in varsta setea scade.
  2. Consuma cat mai multe fructe si legume; este mai bine sa mananci paste si carbohidrati (orez) decat carne si branzeturi fermentate. Fii atent/ atenta la depozitarea si conservarea produselor alimentare.
  3. Evita sa iesi din casa intre orele 11 si 17; acestea fiind orele de varf ale caniculei.
  4. Poarta haine lejere, din bumbac, in sau alte fibre naturale, deschise la culoare.
  5. Pentru persoanele care, din anumite motive, trebuie sa stea la soare pentru o perioada mai lunga de timp este recomandat sa poarte o palarie care sa acopere partile cele mai sensibile si sa protejeze zonele expuse ale pielii cu lotiuni de protectie solara potrivite tipului de piele.
  6. Foloseste parasolare sau inchide obloanele in orele de varf ale caniculei si limiteaza utilizarea cuptorului si a aragazului in acest interval.
  7. Evita fluxul direct al ventilatoarelor, al aparatelor de aer conditionat si curentii de aer. Fa baie sau dus cu apa calduta.
  8. In cazul in care casa ta este racita de aparate de aer conditionat este foarte important sa le cureti filtrele periodic si sa reglezi temperatura la 25- 27 de grade Celsius ( diferenta dintre temperatura incaperii si cea de afara nu trebuie insa sa fie mai mare de 5 grade Celsius; vei evita astfel schimbarile bruste de temperatura care pot cauza diverse probleme de sanatate).
  9. Nu sta in masini stationate la soare.
  10. Evita sa faci exercitii fizice in aer liber sau in locuri in care nu este aer conditionat; limiteaza activitatea fizica in aer liber dimineata sau seara.

Like