Mancare

Cum se face baklava turceasca - reteta baclava

Cum_se_face_baklava_turceasca_-_reteta_baclava

Astazi iti prezentam o reteta de baklava turceasca, un dulce delicios preparat cu aluat de placinta sau aluat foietaj, fructe uscate si sirop. Baclava este un dulce foarte cunoscut in Turcia si in aproape toate bucatariile arabe si mediteraneene, reteta variind de la o zona la alta chiar si de la o familie la alta; echipa eCumSa iti propune o reteta originala, de baza, de baclava pe care o poti personaliza dupa propriul plac.

In continuare echipa eCumSa te sfatuieste cum sa faci baclava acasa.

Dificultate: medie    Timp de pregatire si coacere: 90 min.    Doze pentru 8 persoane.

Ingrediente:

  • 500 gr de aluat de placinta sau aluat foietaj; 
  • 350 gr de migdale macinate; 
  • 150 gr de fistic macinat; 
  • scortisoara dupa gust; 
  • 180 gr de unt la temperatura camerei; 
  • 50 gr de miere; 
  • 450 gr de zahar; 
  • 300 ml de apa; 
  • 2 linguri de suc de lamaie. 

Cum se face baklava turceasca:

Pregateste siropul, pune apa intr-o oala impreuna cu zaharul, sucul de lamaie si miere, adu la fierbere iar apoi lasa siropul sa se raceasca. 

  Intre timp pregateste delicioasa baclava turceasca: daca folosesti aluat foietaj intinde-l, cu un sucitor, in foi subtiri ( este nevoie de 12 foi), insa daca folosesti aluat de placinta foile sunt perfecte asa cum le gasesti in pachet; imparte foile de baklava in trei parti. 

  Ia o tava si tapeteaz-o cu hartie de copt peste care pune o foaie de placinta si unge-o cu unt, continua cu alte 5 straturi de foi de placinta avand grija sa ungi cu atentie fiecare strat de foi unt topit, dupa care pune un strat de migdale si de fistic macinate si adauga scortisoara. Acopera acest strat de fructe uscate cu celelalte de foi de placinta alternand intre ele straturi de unt topit si fructe uscate. Se taie apoi aluatul in baclavaua in romburi, dar nu se separa complet si se coace la cuptor, la 180 de grade, timp de circa 40 de minute. 

  Dupa coacere pune siropul si serveste delicioasa baklava turceasca atat calda cat si rece.

Pofta buna!

Like