Mancare

Cum se fac bigné - reteta originala bigné

Cum se fac bigné - reteta originala bigné

Bigné se pot pregati in diferite moduri. In articolul de astazi propus de echipa eCumSa gasesti reteta originala de bigné/ eclere, dar si sfaturi utile despre cum se fac bigné/ eclerele.

Dificultate: medie 

Timp de pregatire si coacere: 40 min.
Ingrediente:  

  • 250 ml de apa;  500 gr de frisca lichid;  180 gr de faina;  80 gr de unt la temperatura camerei;  5 oua; zahar tos;  betisoare, fulgi de ciocolata;  zahar praf;  scortisoara macinata;  sare.

Cum sa fac bigné/ Cum sa fac eclerele:

02
Adu la fierbere 250 ml de apa, adauga untul si un praf de sare. Cand incepe sa fiarba ia vasul de pe foc, adauga faina bine cernuta si amesteca energic cu telul pentru a evita formarea cocoloaselor; amesteca pana cand compusul obtinut incepe sa se desprinda de pe fundul si peretii vasului formand o minge. 

03 

Pune pasta pe un platou, intinde-o si las-o la racit. Cand este complet rece, incorporeaza ouale, unul cate unul, si lucreaza pasta choux cu o lingura de lemn pana ce devine neteda si omogena. 

04

Pune pasta intr-o seringa de ornare si, intr-o tava acoperita cu hartie de copt unsa cu ulei, formeaza smocuri de marimea unei prune ( pentru bigné) sau linii ( pentru eclere). Presara cu zahar tos si da tava la cuptor, la 180 de grade, pentru circa 30 de minute. 

05

Dupa ce s-au copt, scoate bigné de la cuptor si lasa-i sa se raceasca ( cam 1 ora si 15 minute). Intre timp bate frisca cu 2 linguri de zahar pudra si scortisoara dupa gust. 

Cand bigné ( eclerele) sunt raciti bine, taie-i in jumatati, umple-i cu frisca (sau cu ce-ti place), decoreaza-i cu betisoare sau fulgi de ciocolata si serveste.
Pofta buna!

Like