Masini si Motociclete

Cum sa previn raul de masina

cum_sa_previn_raul_de_masina

Trebuie sa mergi in vacanta cu masina sau pur si simplu trebuie sa te deplasezi cu vehiculul, dar ai rau de masina? 

Echipa eCumsa iti da cateva sugestii despre cum sa previi raul de masina ca sa te poti bucura de o calatorie linistita cu automobilul.

A venit momentul in care aproape toata lumea se pune in miscare pentru a ajunge la mare, la munte sau la rude si, de cele mai multe ori, se alege ca mijloc de transport propriul automobil chiar daca unii dintre pasageri nu sunt tocmai fericiti de alegerea facuta datorita amintirilor neplacute: de calatorii cu rau de masina. 

Raul de masina este, de fapt, o tulburare de care sufera multi indivizi si reprezinta varianta  "de pamant" a ceea ce este definit ca "rau de mare" ( atunci cand se calatoreste cu vaporul) si "rau de aer"( cand se calatoreste cu avionul).

Simptomele sunt intotdeauna aceleasi: epuizare si greata care produc o senzatie de mare disconfort denumit in mod obisnuit ca "rau de miscare" sau greata de la tulburari de miscare; disconfort care apare atunci cand sistemul nostru de echilibru constata neconcordante intre datele inregistrate de ureche si cele observate de catre ochi, cauzand astfel greata si varsaturi.
Cum sa previn raul de masina permitandu-mi astfel o calatorie linistita fara disconfort? Iata aici cateva sfaturi utile pe care le poti urma cu incredere:

  1. In primul rand este recomandat sa consumi alimente usor digerabile inainte sa pleci intr-o calatorie cu masina; 
  2. Considerand ca majoritatea cazurilor de "rau de miscare" reprezinta un disconfort psihologic, este mai bine sa nu te concentrezi la gandul ca te vei simti rau imediat ce vei urca in masina! Incearca, in schimb, sa te distragi cu ganduri pozitive sau, in alternativa, pacaleste timpul admirand peisajul in departare evitand insa sa fixezi puncte in miscare; 
  3. Daca sunt copii cei care sufera de rau de masina atunci incearca sa le atragi atentia cu diverse jucarii pe toata durata calatoriei; 
  4. In caz contrar, daca adultii sunt cei care sufera de rau de masina, lasa cartea ta preferata in valiza si incearca sa limitezi miscarile capului; miscarea automobilului contibuie la miscarea paginii ceea ce creeaza mult disconfort ochilor; 
  5. Daca esti constienta ca poti avea probleme similare incearca sa alegi un punct fix al vehiculului in care sa "te cuibaresti"; opteaza pentru locurile din spate in calatoria cu masina; 
  6. Cel mai bine este sa eviti sa aprinzi o tigareta in speranta desarta de a te relaxa: greata, in acest caz, va creste in mod dramatic! 
  7. De asemenea, si consumul excesiv de alcool, in aceste cazuri ( dar si in general!) este important sa fie tinut sub control deoarece ar putea declansa simptomele de disconfort; 
  8. Daca este posibil, incearca sa calatoresti pe timp de noapte intrucat posibilitatea de a vedea miscarile asa cum se vad in timpul zilei este, evident, redusa si, prin urmare, riscul de greata va fi minim. 

Aceste sfaturi pot fi remedii utile insa nu tot timpul valabile deoarece pot varia de la o persoana la alta. Daca, in schimb, sti deja ca nu poti evita raul de masina cu ajutorul acestor sugestii atunci alternativa este de a recurge la medicamente.

In acest caz, asigura-te ca-ti iei pilula, guma de mestecat ori plasturele transdermic impotriva raului de masina  cu ceva timp inainte de a pleca in calatorie.

Calatorie placuta!!!

Like