Jocuri si Jucarii

Cum sa joc tabinet

Tabinet este un joc de carti care iti stimuleaza inteligenta si atentia, este un joc simplu si poate fi jucat indiferent de varsata. Jucul se joaca in 2, 3 sau 4; de obicei se joaca in 4 si sunt 2 echipe.
Regulile jocului sunt dupa cum urmeaza. Se ia pachetul de carti se scot jokerii, se amesteca cartile si se impart primul din dreapta va primi 4 carti pe care (doar acesta) are dreptul sa accepte sau sa le refuze. Este obligat sa le accepte daca are cel putin 2 puncte in mana. Daca nu ii convin le pune jos cu fata in sus, si i se dau alte 6 carti pe care nu are voie sa le refuze, daca cele 4 carti impartite prima data ii convin i se mai dau 2 carti. Celui de-al doilea jucator i se dau tot 6 carti si asa mai departe (regula cu 4 carti se aplica doar acelui jucator care este primul). Dupa ce s-au impartit cate 6 carti la toti jucatorii se pun 4 carti pe masa si jocul poate incepe (daca nu sunt deja jos).

Scopul jocului este sa aduni cat mai multe puncte. Punctele sunt cartile de zece, juvetii (J), damele (Q), regii (K), asii (A); fiecare valorand cate 1 punct. Zecele de romb se numeste “bufa” sau “vacuta” si valoreaza 2 puncte, iar doiul de trefle valoreaza tot doua puncte. Cu cartile care le ai in mana trebuie sa iei dupa masa (fiecare cand ii vine randul in ordinea in care au fost impartite cartile). De exemplu, ai o dama (Q) in mana si pe masa se afla un noua si un patru 9+4=13 (Q), deci poti sa iei cu dama (Q) cele doua carti si orice alte carti care adunate fac 13 si daca pe masa este vreo dama (Q) o poti lua si pe aceea. Daca nu ai ce sa iei de pe masa, lasi o carte din mana jos. Daca pe masa se afla de exemplu juvete (J) 2 8 6 si tu ai un popa (K) in mana vei lua tot de pe masa si faci “o tabla” si trebuie sa intorci una din cartile pe care le-ai luat de pe masa cu fata in sus. Tabla valoreaza un punct. Daca un alt jucator a facut o table si dvs. sau echipa are deja o tabla o ridicati adica o intoarceti cu fata in jos (o anulati). Daca la sfarsit ai trei table inseamna ca ai 3 pucte. Cand jucatori termina cartile care le au in mana, acestora li se dua alte 6 carti din pachet. Daca nu mai sunt cate 6 carti de jucator, se vor imparti in mod egal cartile astfel incat toti jucatori sa aiba acelasi numar de carti in mana. Jucatorul care ia de pe masa ultimul, iar pana la terminarea jocului nu mai ia nimeni, are dreptul si va aduna toate cartile de pe masa.

La sfarsit se aduna punctele, daca este egal castiga cel sau care a adunat mai multe carti.

Like