Ouale au devenit simbolul prin excelenta al sarbatorii de Pasti deoarece in 1857 un mare bijutier, Fabergè, a realizat un special ou de Pasti din aur, platina si pietre pretioase pe care l-a daruit imparatesei Maria din Rusia. Astfel oul Fabergè a fost cel care a "deschis" traditia de a darui un ou de Pasti, in semn de noroc. Fabergè a realizat pe parcursul vietii sale 57 de astfel de oua, incepand din 1857, dand astfel nastere unei bogate colectii de oua "speciale".
De fapt acest obicei exista inca din antichitate si este oarecum legat de fertilitate si de dorinta de bogatie. Ouale sunt deci un cadou handmade pe care-l putem face cu usurinta acasa. Ceea ce avem nevoie este ciocolata, imaginatie si o matrita/forma buna. Putem, de asemenea, folosi panglici colorate si din satin pentru a face cadoul handmade mai special.
In continuare echipa eCumSa iti da o inedita reteta de oua de ciocolata pentru Paste si-ti explica ilustrat cum se fac ouale de ciocolata acasa.
Se rupe ciocolata bucatele mici care se pun intr-o oala mica si se topeste la bain marie; mare atentie sa nu atinga nici macar un strop de apa fierbinte caci se va arde si, cu siguranta, nu asta ne dorim.
Cand apa ajunge la temperatura de 32/35 de grade, temperatura pe care o masuram cu termometrul de bucatarie, luam oala de pe foc.
Se pune oala cu ciocolata pe un vas cu apa foarte rece si se amesteca bine ca ciocolata sa se topeasca.
Cand temperatura ciocolatei a scazut la aproximativ 27 de grade se repune la bain marie pana ajunge la temperatura de 30/32 de grade. Se pune cate putina ciocolata in forme, acestea se misca bine in toate directiile pentru a distribui uniform ciocolata. Se intoarce forma si se pune pe o tava de cuptor captusita cu hartie de copt, astfel ciocolata in exces va cadea si va putea fi refolosita; se pune apoi tava in frigider cateva minute.
Daca ai facut totul corect jumatatile de ou de ciocolata ar trebui sa se dezlipeasca singure dupa doar cateva minute.
Pentru a le lipi am pus o tava in cuptor, am lasat-o sa se incalzeasca apoi am dat cu marginile jumatatilor de ciocolata cu pe aceasta suprafata calda pentru a se topi si a le putea lipi. Inainte de a lipi cele doua jumatati de ou de ciocolata se poate pune o surpriza in interiorul acestuia. Dupa lipire se pune oul la frigider cateva minute.
Odata ce oul este lipit si bine fixat se decoreaza dupa propriul plac si se impacheteaza.
Paste fericit!{jathumbnail off}