Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta parintii bebelusilor o reprezinta gazele intestinale. In primele saptamani de viata, sistemul digestiv al copiilor nu este dezvoltat suficient, iar micutilor le lipseste din stomac si flora bacteriana care ajuta la digerarea alimentelor. Gazele acumulate in timpul hranirii bebelusului provoaca acestuia goluri de aer in intestine, creandu-i o stare de disconfort si provocandu-i dureri de stomac si regurgitatii. Mamele trebuie sa stie ca regurgitatia nu este o boala, ci doar o manifestare normala a unui tub digestiv nedezvoltat, prin care copilul scapa de o serie dintre gazele acumulate in stomac. Regurgitatia este frecvent intalnita la nou-nascuti, nu afecteaza dezvoltarea normala a acestora si dispare in a doua jumatate a primului an de viata, atunci cand este diversificata alimentatia si introdusa hrana suplimentara.
Cauzele cele mai des intalnite pentru regurgitatia la bebelusi sunt:
Cateva sfaturi prin care poti preveni regurgitarea la bebelusi:
Unii bebelusi elibereaza cu usurinta aerul in plus, in timp ce altora le este destul de dificil sa regurgiteze singuri si de aceea au nevoie de ajutorul vostru, al mamelor; unii regurgiteaza putin, altii mai mult. Oricum, atata timp cat regurgitatiile nu sunt abundente si nu par sa cauzeze vreun disconfort bebelusului, nu este cazul sa va nelinistiti.
Consultati medicul pediatru daca; regurgitatiile sunt abundente, sistematice si se produc de mai multe ori dupa fiecare masa, iar copilul incepe sa refuze alimentatia sau nu mai creste in greutate; pentru a inlatura orice suspiciune de boala.