Pentru mamici

Cum sa previn regurgitatia la sugar

Dincolo de momentele minunate ale experientei maternitatii, odata cu un copil apar si o serie de situatii inedite pentru proaspata mamica.

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta parintii bebelusilor o reprezinta gazele intestinale. In primele saptamani de viata, sistemul digestiv al copiilor nu este dezvoltat suficient, iar micutilor le lipseste din stomac si flora bacteriana care ajuta la digerarea alimentelor. Gazele acumulate in timpul hranirii bebelusului provoaca acestuia goluri de aer in intestine, creandu-i o stare de disconfort si provocandu-i dureri de stomac si regurgitatii. Mamele trebuie sa stie ca regurgitatia nu este o boala, ci doar o manifestare normala a unui tub digestiv nedezvoltat, prin care copilul scapa de o serie dintre gazele acumulate in stomac. Regurgitatia este frecvent intalnita la nou-nascuti, nu afecteaza dezvoltarea normala a acestora si dispare in a doua jumatate a primului an de viata, atunci cand este diversificata alimentatia si introdusa hrana suplimentara.

Cauzele cele mai des intalnite pentru regurgitatia la bebelusi sunt:

• inghitirea aerului in timpul mesei;
• supra alimentarea sugarului;
• excitabilitatea neuro-reflexiva ridicata;
• imaturitatea sistemului digestiv.

Cateva sfaturi prin care poti preveni regurgitarea la bebelusi:

1. nu agita copilul dupa masa, prin schimabrea scutecului sau joaca;
2. dupa fiecare masa tine copilul in pozitie verticala cu capul pe umar timp de aproximativ 10-15 minute. In acest interval maseaza-i usor spatele pentru a determina eliminarea aerului inghitit;
3. hraneste copilul mai des si cu cantitati reduse de lapte;
4. inclina salteaua patutului cu 30 de grade si aseaza copilul pe o parte, cu capul mai ridicat decat restul corpului;
5. culca intotdeauna bebelusul pe o parte, pentru a evita sufocarea.

Unii bebelusi elibereaza cu usurinta aerul in plus, in timp ce altora le este destul de dificil sa regurgiteze singuri si de aceea au nevoie de ajutorul vostru, al mamelor; unii regurgiteaza putin, altii mai mult. Oricum, atata timp cat regurgitatiile nu sunt abundente si nu par sa cauzeze vreun disconfort bebelusului, nu este cazul sa va nelinistiti.

Consultati medicul pediatru daca;  regurgitatiile sunt abundente, sistematice si se produc de mai multe ori dupa fiecare masa, iar copilul incepe sa refuze alimentatia sau nu mai creste in greutate; pentru a inlatura orice suspiciune de boala.

Like