Cariera

Cum sa fac un Cv

Cum sa fac un Cv

In acest mic ghid virtual echipa eCumSa te sfatuiteste cum sa faci un Cv de calitate. Curriculum vitae ( Cv) este o " carte de vizita" pentru a atrage atentie si pentru a convinge interlocutorul nostru ca suntem chiar persoana pe care o cauta. Inainte de a trimite Cv- ul tau este foarte important sa te documentezi in detaliu cu privire la compania care cauta personal sau la care vrei sa-ti depui candidatura.

Acceseaza site-ul web al companiei/ societatii/ firmei respective si citeste cu atentie cu ce se ocupa, ce sectoare opereaza in interiorul acesteia, ce oferte de munca sunt disponibile si pentru care profile. Odata ce cunosti aceste informatii esti pe calea cea buna pentru a intelege cine e interlocutorul tau: este important sa stii cui te adresezi si fa acest lucru in mod adecvat si usor de inteles. 

Scrisoarea de intentie/ prezentare este esentiala. Este vorba de un mesaj scris, scurt si concis, care precede curriculum-ul in sine, in care se explica, pe scurt, motivele pentru care doresti in mod special acel loc de munca si nu un altul. Daca trimiti Cv-ul prin mail nu este oportun sa atasezi un ulterior document: este mai bine sa scrii scrisoarea direct in corpul mesajului mail si, deci, sa atasezi doar fisierul in format Pdf/ Word al Cv-ului.
Echipa eCumSa iti te sfatuieste cum sa faci un curriculum vitae:
Un Cv de buna calitate are cateva reguli de compozitie. Claritate, ordine precizie si sinteza sunt esentiale, insa si forma conteaza foarte mult. Asadar regulile unui Cv sunt: 

 • sa scrii la persoana intai, cu un limbaj simplu si direct; 
 • imparte informatiile in sectiuni, subliniind, din cand in cand, subiectul discutat; 
 • Cv-ul nu trebuie sa fie mai lung de doua pagini si trebuie folosit un caracter nu foarte mic: daca folosesti Arial trebuie sa fie mare de cel putin 10 ori Times de 12 cel putin; 
 • enumera activitatile desfasurate incepand cu ultima pentru a ajunge la prima, in ordine de timp.

Atentie la greselile de ortografie!

Singura modalitate de a le evita este citirea si recitirea Cv-ului de mai multe ori la anumite intervale de timp, si, de asemenea, da-l si pritenilor si rudelor sa-l citeasca pentru evidentierea eventualelor greseli si inexactitati.
Echipa eCumSa te sfatuieste cum sa scrii un Cv in cativa pasi:

 1.  Fotografia ta si datele cu caracter personal ( nume, prenume, numar de telefon fix si mobil disponibil, posesor de carnet de conducere, statul civil); 
 2. Studiile, indicand intotdeauna nota si anul de realizare a universitatii, nota de la bac ar trebui pusa doar in cazul in care este una foarte pozitiva; 
 3. Cunostintele de limbi straine, indicand in mod clar nivelul; 
 4. Competente de calculator, fara a exagera in detalii; 
 5. Informatii utile precum hobby, activitati de voluntariat, alte activitati care se desfasoara; 
 6. Diponibilitatea: indica daca esti diponibil sa lucrezi part-time, daca acepti contract pe termen determinat sau disponibilitatea de a fi transferat in strainatate; 
 7. Experientele de munca, inclusiv stagiile.

Daca ai acumulat o vasta experienta de lucru in mai multe domenii este important sa le evidentiezi pe cele care satisfac cel mai bine locul de munca la care aspiri. In acest caz este bine sa imparti Cv-ul in sectiuni sau zone tematice: prima dedicata competentelor dobandite ( in cateva randuri rezuma ce sti sa faci si in care domenii), a doua dedicata studiilor tale urmata de experintele specifice de formare, iar a treia parte este dedicata descrierii experientelor de lucru prezentate in ordine cronologica, incepand cu cea mai recenta, scriind intr-un singur paragraf: 

 • intervalul de timp al experientei de lucru ( de la - panala);  
 • numele companiei/ firmei/ societatii/ persoanei pentru care ai lucrat;  
 • rolul pe care l-ai avut in cadrul companiei;  
 • tipul de contract semnat cu angajatorul ( colaborare, stagiu, etc.).

Daca, in schimb, ai putina experienta de lucru incearca sa scoti in evidenta calitatile si abilitatile tale care se potrivesc cel mai bine profilului profesional cautat/ aspirat si arata ca esti dispus sa inveti. Indica, in mod adecvat, perioadele de formare/ staj, pe cele de studii si experientele scurte, dar semnificative. 

De asemenea este bine ca in Cv-ul tau sa scrii si faptul ca esti inscris si participi intr-o retea sociala: acest lucru poate fi util pentru a oferi o imagine mai completa despre tine. Deci atentie caci ce scri pe Facebook poate fi luat in considerare de cei care te selectioneaza pentru un job. Este, de asemenea, foarte util, in scopul de a cauta un loc de munca, sa fii inscris si pe LinkedIn.
Pasiuni si hobby- uri, raportate la nu mai mult de 5 randuri, sunt utile pentru a arata ca personalitatea ta se potriveste cu cultura companiei.  

In cele din urma nu uita sa incluzi autorizatia de a poseda si folosi informatiile furnizate in scopuri de cercetare si selectie de personal conform legislatiei de confidentialitate ( ex.: Lege nr. 676 din 21/11/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal).

Like