Mancare

Cum se face cordon bleu - reteta originala de cordon bleu

Cum se face cordon bleu - reteta originala de cordon bleu

Termenul "Cordon Bleu" era porecla atribuita cavalerilor Duhului Sfant care erau gurmanzi si aveau obiceiul sa se reuneasca in jurul meselor imbelsugate, acest obicei fiind cunoscut in intreaga imparatie; astazi, cu acest nume, sunt identificati cei mai buni bucatari francezi, iar termenul "Cordon Bleu" este actualmente folosit de multe scoli de gatit de peste Alpi, pentru a defini prestigiose feluri de mancare. La noi, cordon bleu, este identificat ca fiind un fel de snitel de pui umplut cu sunca de Praga si cascaval.

In continuare echipa eCumSa iti ofera reteta originala de cordon bleu si iti explica ilustrat cum se face cordon bleu.

Dificultate: medie 

Timp de pregatire si de coacere: 30 min.       Doze pentru 4 persoane.

Ingrediente:

  • 4 felii groase de piept de pui de circa 120 gr fiecare; 
  • 4 felii de sunca de Praga sau prosciutto cotto ( circa 100 gr in total);  
  • cascaval felii; 
  • pesmet; 
  • 2-3 oua.

Cum se face cordon bleu:
Cum se face cordon bleu - reteta originala de cordon bleu01

Pentru a pregati cordon bleu ai nevoie de felii de piept de pui destul de groase de forma mai mult sau mai putin egala si ovala ( incearca sa le aranjezi tu eliminand bucatile in exces sau pe cele rupte).

Iti recomandam sa cumperi un piept de pui intreg pe care sa-l imparti in 4 bucati de aproximativ 120 de grame fiecare. Ia o felie de pui si taie-o pe orizontala incercand sa obtii un buzunar ( lasand unite celelalte 3 laturi; daca nu reusesti, lasa unita macar latura cea mai lunga).

Cum se face cordon bleu - reteta originala de cordon bleu02 

Pune, in buzunarul format, o felie de cascaval apoi una de sunca de Praga/ prosciutto cotto ( in alternativa poti folosi si speck, bacon, etc). Inchide "buzunarul" si procedeaza la fel si cu celelalte felii de carne de pui. Pregateste apoi doua castronele: unul cu pesmet iar celalalt cu ouale batute cu sare si piper. Trece cordon bleu prin ou, pe ambele parti ( asigura-te ca ambele felii de pui sunt total acoperite de ou),

Cum se face cordon bleu - reteta originala de cordon bleu03

 apoi prin pesmet fiind atenta ca acesta sa fie lipit uniform pe toata suprafata carnii. In timpul impanarii trebuie sa tii bine inchisa "gura buzunarului" astfel incat sa se sigileze perfect ca nu cumva sa iasa in timpul frigerii sau poti, de asemenea, sa te ajuti cu scobitori pentru a sigila "buzunarul".

Cum se face cordon bleu - reteta originala de cordon bleu04 

Prajeste cordon bleu in abundant ulei cald, nu incins, la foc mic astfel incat sa se coaca bine in interior si sa formeze o crusta crocanta si aurie la exterior. Dupa prajire, stinge focul, si scoate cordon bleu pe o farfurie cu prosoape de hartie pe ea pentru a absorbi uleiul in exces si serveste cordon bleu cu piure si salata.

Pofta buna!

Like